Történet
koncertmuzsika

1922. – Európa az első világháború sebeit ápolja. Októberben III. Viktor Emánuel miniszterelnökké nevezi ki Mussolinit, decemberben megalakul a Szovjetunió. A zavaros helyzet ellenére a magyar kultúra töretlenül fejlődik. Fischer Annie debütál a Beethoven- zongoraversennyel, bemutatják Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját Frankfurtban, Dohnányi Ernő A vajda tornya című operáját az Operaházban; karácsonykor a Fővárosi Orfeum helyén létrejön a mai operettszínház jogelőde.

Ugyanebben az évben zenetanárok baráti köre zenekart hoz létre Kőbányán. Az együttes Nagy Kálmán és Négyesi András irányításával a II. világháború és az azt követő viszontagságok dacára is fennmarad és folytatja alkotó tevékenységét, elérhetővé téve az igényes komolyzenét sokak számára.

A művészi fejlődés a 60-as években bontakozik ki. 1960-tól Lénárt Elek vezeti a zenekart, mely 1967-től a Vegyipari Szakszervezet támogatását is élvezi. 1973. szeptemberében Nagy Norbert áll az együttes élére. Bemutatják Sugár Rezső Divertimentóját a Pataky Művelődési Központban.

A rendszerváltás kedvezőtlenül érinti a zenekart, elveszíti korábbi szakszervezeti támogatását és felszerelésének nagy részét. Ennek ellenére a muzsikusok tovább folytatják munkájukat, a Vasutas Zeneiskola Pro Musica zenekaraként működnek. 1997-ben sikeres Bécs melletti (Klosterneuburg) szerepléssel ünnepli az együttes 75 éves jubileumát. 2000-től az Egyetemi Katolikus Gimnázium próbaterem biztosításával támogatja az együttest. 2002-től a zenekar minden külső támogatása megszűnik. Ismét a Vasutas Szakszervezet menti meg az együttest próbaterem felajánlásával a Nyugati pályaudvar területén. 2006 nyarán Bodrogszerdahely polgármesterétől kapunk meghívást, ennek eredménye a 2 koncertes 3 napos szlovákiai kirándulás. 2007-ben el kell hagyni a tervezett Kormányzati Negyed területén lévő próbatermet is, ekkor a Szent Benedek Gimnázium (I. ker. Fő u. 30.), majd 2011-től 2018. nyaráig az Újpesti Ifjúsági Ház fogadja be az együttest.
2018. szeptemberétől a zenekar a Láng Művelődési Központban tartja próbáit.

Mindemellett a Zenekar sikerét és azt, hogy a mostoha körülmények sem törik meg fejlődését, a muzsikusok kezdetek óta fennálló baráti közössége és zene iránti elkötelezettsége biztosítja életkortól, vallástól és képzettségtől függetlenül. Ennek felismerése és elismerése eredményeképpen magánkezdeményezésre jött létre 2004-ben az Alapítvány a Koncertmuzsika Zenekarért, amely esélyt ad a Zenekar fennmaradására és további fejlődésére. A zenekar azóta Koncertmuzsika Zenekar néven eredményesen, de egyre nehezebb körülmények között saját erejéből él és dolgozik, a hiányzó külső anyagi támogatást pályázatokon nyert összegekkel pótolja (Nemzeti Kulturális Alapprogram, Budapest I., IV. ker. és V. ker. önkormányzata, Weiner Alapítvány, stb.).

A Zenekar repertoárja a barokk irodalomtól a klasszikán és romantikán át az opera, operett irodalomig terjed, de benne néhány XX. századi kortársmű is szerepel. A Zenekarral szólistaként rendszeresen szerepeltek és szerepelnek rangos művészek, fiatal tehetségek, többek között Házy Erzsébet, Ötvös Csilla, Pitti Katalin, Csák József, Kukelly Júlia, Ardó Mária, Eötvös Csaba, Leblanc Győző, Szilfai Márta, Anatolij Fokanov, Németh Judit operaénekesek, Német Marika operett-primadonna, Egri Mónika, Király Miklós, Kemenes András, Fellegi Ádám, Kassai István zongoraművészek, meghívott karmesterként Medveczky Ádám. 2015-ben a zenekar művészeti vezetését karmesterként Csányi Valéria vette át.

A zenekar szerdai napokon 18:00 és 21 óra között tartja próbáit. (1139 Budapest, Rozsnyay utca 3.)